Marijke over haar werk

Ik werk in twee verschillende technieken: aquarel en olie. Ik vind dat een prettige manier van werken en ik wil graag uitleggen waarom.

Aquarel is een moeilijke en explosieve techniek. Ik gebruik de nat in nat techniek en daarbij moet het werk op hoofdlijnen in één keer “goed” op het papier staan.

Olieverf daarentegen is veel meer een “slow painting” techniek. Het schilderij wordt laag voor laag opgezet en olieverf heeft een lange droogtijd. Die afwisseling tussen explosief en slow werken vind ik fijn.

Aquarel gebruik ik om impressies weer te geven: fruit, bloemen, stilleven, landschappen. Het resultaat is de ene keer impressionistisch, de andere keer meer expressionistisch.

De aquarellen schilder ik op normaal tot fors formaat en zijn meestal ingelijst in de maat 100×70 cm. Enkelen hebben als maat 140×100 cm.

In olie ben ik meer bezig met wat ik uit eigen idee wil uitbeelden, hoe ik dat wil doen en waarom. Een voorbeeld zijn mijn vissenschilderijen.

Vissen hebben mij door hun mystiek altijd al geboeid. Toen ik het idee kreeg ze te gaan schilderen, moest ik bedenken hoe ik ze wilde weergeven: het onbeweeglijk hangen in het water, kijkend met hun glazige ondoorgrondelijke blik of juist het snelle bewegen door het water? Ik ben begonnen met het onbeweeglijk hangen, de kenmerkende blik kwam daarbij vanzelf. Op dit moment schilder ik juist het bewegen, het als het ware glijden door het water. De figuratieve weergave van de vissen verdwijnt langzamerhand naar de achtergrond, de illusie van bewegen wordt steeds belangrijker. Ik ben zelf heel benieuwd waar dit uiteindelijk naar toe zal leiden.

De vissen zijn bijna allemaal op groot formaat geschilderd (160×120 cm) en zijn daarom ook zeer geschikt voor grote ruimten in kantoren/bedrijven/instellingen, maar natuurlijk kan een groot formaat doek ook heel mooi zijn in een woonomgeving.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.